SERKA, genç ve kadın istihdamını artırmayı hedefliyor
Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), 2024 yılı destek programlarıyla Kars’ta genç ve kadın istihdamını artırmayı hedefliyor.
21 Ağustos 2024 - 08:53
Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı’da faaliyet gösteren SERKA, yatırımcı kurum ve kuruluşlara destek vermeye ve bölge ekonomisi ile turizm farkındalığını arttırmaya devam ediyor.
Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Nurullah Karaca, 2024 yılı destek programları ile ilgili açıklama yaparak, genç ve kadın istihdamını artırmayı hedeflediklerini belirtti.
Destek programları ile ilgili açıklama yapan Karaca şunları söyledi; “Serhat Kalkınma Ajansı olarak 2024 yılı Teknik Destek Programı, Fizibilite Desteği Programı ve Güdümlü Proje Destek Programı’dır. Bunlar hali hazırda başladılar. Ayrıca bakanlığımızla birlikte yürüttüğümüz Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı ve Anadolu'dakiler Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı adı altındaki programları da hayata geçiyoruz. Teknik Destek Programında; küçük ölçekli kurumlara ve firmalara eğitim ve danışmanlık ağırlıklı işler veriyoruz. Bu kapsamda Kars'ta halihazırda bu dönem 5 tane projeye de destek verdik. Yıl sonuna kadar programımız açık, programımızın kapanışıyla birlikte sayılar daha da netleşmiş olacak. Fizibilite Desteği Programındaki amacı da adından da anlaşılacağı üzere ilde yapılabilecek önemli yatırımların fizibilitesinin hazırlanması, biz burada tabii kamu kurum ve kuruluşlarına destek veriyoruz. Destekte üst limiti proje başına 500 bin lira olan yapılacak yatırımın fizibilitesi uygulama projelerinin hazırlanması, karlılık analizlerinin yapılması şeklindedir. Güdümlü Proje desteği kapsamında da daha çok yönetim kurulunda görüştüğümüz ilin ihtiyacı olan, önemli kısa sürede hizmete girmesi gereken bir ortak kullanım alanı meydana getiren, ilde bir önemli bir eksikliğin giderilmesini amaçlayan projelerin uygulanmasıdır. Bu kapsamda da biz Kars için bir proje hazırlandık. Aynı zamanda TRA2 dediğimiz Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı illerimizin tamamında benzer şekilde aynı programları yürütüyoruz. Kars ile birlikte Ardahan ve Iğdır ilimizle ilgili üç projeyi bakanlığımıza gönderdik. Bakanlığımız değerlendirmesinde devam ediyor.
KÜTÜK EV PROJESİ YENİDEN HAYATA GEÇİRİLECEK
Kars ile ilgili gönderdiğimiz projemiz Kars Valiliğimiz ve Özel İdaremizle yaptığımız istişarede v diğer paydaşlarımızla yaptığımız görüşmeler neticesinde geçen yıl olumsuz bir kaza sonucu meydana gelen yangında tahrip olan Kütük Ev projesinin yeniden hayata geçirilmesidir. Sayın valimizin talimatlarıyla da bu proje için tekrardan ajans olarak biz de bir çalışma yürüttük. Özel İdare bu işin fizibilite ve uygulama raporları çalışmalarını ve projelerini hazırladı. Biz de bakanlığımıza proje teklifi olarak ilettik, onunla ilgili de bir sonuç bekliyoruz.
Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında, finansmanını Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının sağladığı programa ise ajanslar eliyle çeşitli projeler hazırlıyoruz. Burada da tabii yine paydaşlarla görüşerek ilin önde gelen kurumlarıyla istişare ederek projeler hazırlıyoruz. Bu dönem sosyal gelişmeyi destekleme programı iki başlık halinde çıktı. Bir tanesi; her yıl düzenli olarak yürüttüğümüz programdı, bir tanesi ise yine bakanlığımızın yaptığı yöresel yerel ürünlerin değerlendirilmesi amacıyla oluştuğu, insanların geçmişten bugüne çeşitli üretim teknikleriyle o bölgeye özgü ürünleri, ham maddeleri kullanmak şeklinde ustaların becerisiyle gelişmiş ürünlerin ticarete ve ekonomiye kazandırılması, tanıtımının ve bilinirliğinin arttırılmasıdır.
Anadolu'dakiler Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında projeler aldık. Bu iki program kapsamında toplam 5 proje aldık. Bunlarda yine bakanlığımızın değerlendirmelerine gönderdik. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının eylül ayı içerisinde bu projeleri değerlendirerek açıklayacağını düşünüyoruz.
SOSYAL GELİŞMEYİ DESTEKLEME PROGRAMI KAPSAMINDA SUNULAN PROJELER
Birinci projemiz; ilimizde bulunan çeşitli kadın kooperatiflerimizin teknik ve altyapılarını geliştirici bir proje. İkinci projemiz; Sarıkamış’ta bulunan obsidyen taşının Mesleki Teknik Anadolu Liselerindeki atölyede kadın kooperatifleri aracılığıyla üretilip pazarlanması ile ilgili proje. Üçüncü projemizi ise; kentte bulunan dezavantajlı dediğimiz özel bireylere yönelik uyguladığımız bir proje. Burada da yaşlılarımıza ve bu özel bireylerimize sosyal hayata uyumunu, adaptasyonunu sağlayacak, daha güzel daha sağlıklı vakit geçirmesini sağlayacak bir proje.
ANADOLU'DAKİLER SOSYAL GELİŞMEYİ DESTEKLEME PROGRAMI KAPSAMINDA SUNULAN PROJELER
Birinci projemiz; Kağızman'daki kadın kooperatifimizin Kağızman'ın yerel ve yöresel ürünlerini işleyip paketleyeceği, pazarlayacağı bir atölye oluşturulması. Bunların gerek makine-ekipman gerek hizmet alım, tanıtım ve pazar faaliyetlerine destek verilmesidir. İkinci projemiz ise; Kars’ta bir hediyelik eşya üzerine atölyelerin kurulması, burada gençlerin ve kadınların hem eğitilmesi hem de bu mesleği öğrenerek Kars’ta turizmde hediyelik eşya sektörüne katkı sunması amacıyla oluşturuldu.
YARIM KALAN TEKSTİL ATÖLYESİ İNŞAATI YENİDEN BAŞLADI
Çalışan ve Üreten Gençler Programı kapsamında biz 2022 yılı itibariyle Kars Organize Sanayi Bölgesi'nde başladığımız bir tekstil atölyesi projemiz vardı. Maalesef ekonomik sıkıntılar nedeniyle o dönemki müteahhit işi bırakmıştı. İşi bıraktığı için bu işin bir takım hukuki süreçleri söz konusuydu, Özel İdaremiz tabii ki bunları takip ediyor. O hukuki süreçlerden sonra sayın Valimiz Ziya Polat hazır olan bütçeye de ek ödenek getirerek projenin devam etmesi talimatını verdi. İşin ihalesi yapıldı, yüklenicisi tespit edildi. 5 bin 200 metrekare kapalı alana sahip tekstil atölyesi başlamış oldu. İnşallah onu da bu yılın sonu itibariyle tamamlamış olacağız.”
FACEBOOK YORUMLAR