Rektör Kapu: "Üniversitemiz, Kafkasya'nın bilim ve kültür köprüsüdür "
Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu: “Üniversitemiz, Kafkasya ve Orta Asya Ülkeleri ile Ülkemiz arasında bilim ve kültür köprüsü oluşturma çabalarını başarı ile sürdürmektedir.” dedi.
02 Şubat 2025 - 10:18
Kafkas Üniversitesi'nde Diş Hekimliği Fakültesi ve Diş Hastanesi, Meslek Yüksekokulları Kompleksi ile Merkezi Laboratuvarın toplu açılış töreni düzenlendi.
Törende konuşan Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, şunları söyledi;
“Üniversitemizde: eğitim, öğretim, araştırma ve uygulama faaliyetleri, 12 Fakülte, 1 Devlet Konservatuarı, 2 Yüksekokul, 8 Meslek Yüksekokulu, 3 Enstitü ve 27 Araştırma ve Uygulama Merkezinde sürdürmektedir
2024-2025 eğim-öğretim yılında Ön lisans, Lisans, Lisansüstü eğitimde toplam 21 bine yakın öğrenci ile eğitim ve öğretim faaliyetlerimize devam etmekteyiz.
Öğrenci sayımızın, 36 farklı ülkeden toplam 1000’e yakın uluslararası öğrenci eğitim ve öğrenim görmektedir. Üniversitemiz akademik kadrosunda 1000’i aşan öğretim üyesi ve 1200 idari ve yardımcı hizmet personeli bulunmaktadır.
Üniversitemiz; ulusal üniversitelerimizle kurduğu işbirlikleri yanında aynı zamanda, uluslararası standartların yakalanması için yurt dışındaki çeşitli üniversiteler ile işbirliği anlaşmaları yapmış, karşılıklı öğrenci ve öğretim elamanı değişimi suretiyle öğretim elemanlarımızın ve öğrencilerimizin eğitim, araştırma ve uygulama faaliyetlerinin zenginleştirilmesi sağlanmıştır. Coğrafi olarak Ön Asya'nın Türkiye'ye giriş kapısında olan bölgede bulunan üniversitemiz, Kafkasya ve Orta Asya Ülkeleri ile Ülkemiz arasında bilim ve kültür köprüsü oluşturma çabalarını başarı ile sürdürmektedir.
Üniversitemiz; insan ve hayvan sağlığı odaklı bir gelişme ekseni doğrultusunda faaliyetlerine devam etmektedir. Yaşadığımız pandemi süreci, bu doğrultuda bir çabanın ne kadar doğru olduğunu açık bir şekilde göstermiştir. Üniversitemiz, tıp fakültesiyle hem bölge illerine ve hem de yakın coğrafyamızdaki ülkelere sağlık ve sağlık eğitimi hizmeti sunmaktadır. Aynı şekilde veteriner fakültemiz; Azerbaycan, Nahçıvan, Gürcistan, Kazakistan ve Kırgızistan gibi yakın coğrafyamızdaki ülkelerdeki üniversitelere de eğitim ve öğretim desteği sunmaktadır. Aynı zamanda bugün hizmete açacağımız diş hekimliği fakültesi hastanesiyle bu alanda da sağlık hizmetimizi genişletiyoruz.
Üniversitemiz; gerek insan sağlığı ve gerekse hayvan sağlığı konusunda uluslararası çalışmalarıyla tanınan bir üniversite olma yolunda önemli adımlar atmıştır. Bu çalışmaların neticesi olsa gerek, son yıllarda uluslararası bağımsız değerlendirme kuruluşlarınca, özellikle veteriner fakültemiz son üç yıldır Türkiye'de 1. sırada gösterilmektedir. Veteriner fakültemizin yürütmüş olduğu biyo-teknoloji ağırlıklı çalışmaları çok başarılı sonuçlar vermiştir. Bunlar arasında yerel ırkımız olan Zavot ineklerindeki çalışmalar, Beefmaster ırkı büyükbaş hayvanın embriyo transferi sonucu elde edilmesi çalışması önemli olanlarıdır. Bu çalışmalarımızın sonuçları Tarım ve Orman Bakanlığımızla da paylaşılmış ve bakanlığımız her iki ırkın yaygınlaştırılması çalışmalarına başlamıştır. Çalışmalarımızın bazılarını kardeş ülke Azerbaycan ve Kazakistan'da da yürütmeye başladık.
Yine bu süreçte bölgemizde hayvan yetiştiricilerimiz için önemli bir sorun olan buzağı ölümlerini önlemeye yönelik projemiz genişleyerek devam etmektedir. Bu doğrultuda Sanayi Bakanlığımız, sunduğumuz Buzağıların Ozon tedavisiyle iyileştirilmesi projemize 17 milyon bir bütçe tahsis etmiştir.
Özellikle Veteriner Fakültemizin The Science Citation Index (SCI)'de bulunan dergisi Q3 düzeyine çıkmıştır. Aynı şekilde İİBF dergimiz ESCH statüsüne ulaşmıştır.
Bütün bu süreçlerde yer alan, emek harcayan hocalarımıza, araştırmacılarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum.
Açılışını yapacağımız birimlerin yatırım maliyeti ise, 723 milyon 500 bin TL’dir.
16 bin m2 Yüksek Okullar Kompleksi 410 milyon
6400 m2 Diş Hekimliği Fakültesi ve Hastanesi 164 milyon
2585 m2 Merkezi Araştırma Laboratuvarı 150 milyon’dur.”
FACEBOOK YORUMLAR