Kars'ta kış çayları revaçta
Kars’ta havaların soğuması ve içerisinde bulunduğumuz pandemi dönemi nedeniyle vatandaşlar aktarlara yoğun ilgi göstermeye başladı.
Başta grip olmak üzere birçok kış mevsiminin hastalığı için aktarların yolunu tutan vatandaşlar, akciğere ciddi anlamda zarar veren koronavirüs salgını ile mücadele konusunda bitkisel tedavisi ile bilinen hatmi çiçeğinden de almayı ihmal etmiyor.
Kars’ta baba mesleği aktarlığı devam ettiren Sedat Gülver, kış mevsimi ile birlikte yaşanan mevsimsel değişikliklerin, insan vücudu üzerinde farklı etkiler bıraktığını belirterek, doğal bitkilerin vücudun mevsimsel değişikliklere ve kış mevsimine hazırlanmasına katkı sunduğunu söyledi.
Kars’ta en fazla tüketilen doğal bitkiler arasında tarçın ve kök, zencefil, ıhlamur, nar çiçeği ve adaçayına rağbet olduğunu pandemi döneminde de hatmi çiçeği satışlarının arttığını kaydeden Gülver, “Bunlar soğuk algınlığına birebirdir. Nar Çiçeği şeker hastalığına iyi gelir. Nane limon Karslılar da soğuk algınlığı için vazgeçilmezdir. Yine Kars yöresine has olan kızılcık ekşini şeker hastaları kullanır ve bu hastalığa çok iyi geldiği bilinir. Kağızman kaysısından yapılan aşma ise Karslılar için vazgeçilmez bir bitkidir. Barsak sistemine çok iyi gelir. Sinameki gibi diğer bitkilerimizde var ve Kışın vaz geçilmez doğal bitkileridir. Kovid-19 dediğimiz hastalıkta akciğere ciddi zararlar veriyor. Hatmi çiçeği bunları önlemede gerçekten etkili olabilecek bir bitki. Çok basit bir kullanımı var. Sıcak suyu veya sıcak süte 5-6 adet atılıp demlenmesinin ardından tüketilebilir. Gün içinde 2-3 bardak içildiği zaman akciğerlere gelebilecek herhangi bir sorunu ortadan kaldırabilir.” dedi.
FACEBOOK YORUMLAR