Kars'ta hekimlere eğitim!
Kars'ta hekimlerin katılımı ile aile hekimliğine uyum için, 1.Aşama Sertifikalı Eğitim düzenlendi.
SAĞLIK BAKANLIĞI HALK SAĞLIĞI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Aile Hekimliği Eğitim ve İzleme Dairesi Başkanlığı tarafından 1.Aşama Sertifikalı Eğitim düzenlendi.
Aile hekimleri;
Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini; yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın, her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak vermekle yükümlü, gerektiği ölçüde gezici ve yerinde sağlık hizmeti veren ve tam gün esasına göre çalışan aile hekimliği uzmanı veya Bakanlığın öngördüğü eğitimleri alan uzman tabip veya tabiplerdir.
Eğitimin Yasal Dayanakları:
:24/11/2004 tarihli ve 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu,
- 25 Ocak 2013 tarihli ve 28539 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği
- 02.2014 tarihli ve 28903 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sağlık Bakanlığı Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği
Amaç :
24/11/2004 tarihli ve 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu, 25 Ocak 2013 tarihli ve 28539 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği ve 04.02.2014 tarihli ve 28903 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sağlık Bakanlığı Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği kapsamında düzenlenen eğitim programı; Aile hekimliği hizmeti sunacak/sunan hekimlerin, aile hekimliği disiplininin temel özellikleri konusunda bilgilerinin artırılarak becerilerinin geliştirilmesi ve aile hekimliği uygulamasına uyum sağlanmasının kolaylaştırılarak, birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini amaçlamaktadır. Böylece Aile Hekimliği disiplininin felsefesini, birinci basamak bakış açısını tanıtmak ve farkındalığını yaratmak esastır.
2003 yılında ilk tur eğitimi Ankara’da, başlanan bu eğitimler 81 İl Sağlık Müdürlüğüne gönderilen 17. 11 2016 Tarih 6735077-771 -E.720 sayılı yazı ile 21.11.2016 tarihi itibariyle Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü (Aile Hekimliği Eğitim ve İzleme Daire Başkanlığı) koordinasyonunda il sağlığı müdürlükleri tarafından da yapılmaktadır. Eğitim planlayan iller daire başkanlığımız ile iletişime geçmektedir. Eğitimlerde devamsızlık yapmayıp, eğitim sonu değerlendirmesinde başarılı olanların sertifikaları daire başkanlığımızca düzenlenmektedir.
Eğitim Süresi ve Yapısı
Eğitim süresi 6 (1+5) gündür. Eğitimin 1 günü (bir) eğiticilerin eğitim hazırlıkları için kullanılmaktadır.
Birinci aşama eğitim programının içeriği ve yapısı öğrenme gereksinimlerinin farkına varma ve benimseme, benimsenen gereksinimler için öğrenmeyi sağlama temel anlayışıyla kurgulanmıştır. Bunun yanında katılımcıların eğitim beklentilerini karşılayacak şekilde seminerler ve grup çalışmaları da yapılmaktadır
İÇERİK
25.01.2013 tarihli ve 28539 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğine göre aile hekimlerine verilmesi gereken eğitimlerin içeriği Genel Müdürlüğümüz tarafından belirlenmektedir.
Aile Hekimliğine Uyum Birinci Aşama Sertifikalı Eğitim Programı (Ana Başlıklar) 2023
- Aile Hekimliğinin Tanımı ve Temel Özellikleri
- Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinin Örgütlenme ve Finansman Modelleri
- Aile Hekimliği Mevzuat
- İletişimin Temelleri
- Hasta Hekim Görüşmesi
- Biyopsikososyal Yaklaşım
- Klinik Problem Çözme (Ayrışmamış Hasta )
- Periyodik Sağlık Muayenesi ve Birinci Basamakta Tanı ve Tarama Testleri
- Aile Hekimliğinde Kanser Taramaları
- Yetişkin Eğitimi-Eğitim Gereksinimlerinin Belirlenmesi-Hasta Eğitimi
- Birinci Basamakta Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetleri
- Bebek, Çocuk ve Ergen İzlemleri
- Evlilik Öncesi Ve Çocukluk Çağı Tarama Programları & Mikro Besin Destek Çalışmaları
- Yenidoğan Tarama Programları
- Bulaşıcı Hastalıkların İhbar ve Bildirim Sistemi
- Birinci Basamakta Bağışıklama Hizmetleri
- Aile Hekimliğinde Araştırma ve Epidemiyolojiye Giriş
- Eleştirel Makale Okum
Değerlendirme
Sertifikaya hak kazanabilmek için eğitimin tamamına katılmak ve değerlendirme notunun 60 ve üzeri olması gerekmektedir. Ayrıca katılımcıların bireysel değerlendirilmesi eğiticiler tarafından eğitim sürecindeki performansları gözlemlenerek ve kurs öncesi ve sonrasında uygulanan ön test ve son testlerle yapılmaktadır.
Programın değerlendirmesi her eğitim gününün sonunda katılımcılardan sözlü geribildirim alma ve kurs bitiminde katılımcılardan sözlü geribildirim ve yazılı değerlendirme alma şeklinde yapılmaktadır. Ayrıca kurs sonunda eğiticiler bir değerlendirme oturumu yaparak eğitim sürecini değerlendirmekte ve yazılı bir rapor hazırlamaktadırlar. Bu değerlendirmeler programı geliştirme yönünde kullanılmakta ve belirli aralıklarla tüm eğiticilerle paylaşılmaktadır.
Sertifika
Bu programı başarıyla tamamlayanlara geçerlilik süresi yönetmeliklerle belirlenen ve Sağlık Bakanlığınca tescil edilen “Aile Hekimliği 1.Aşama Uyum Eğitimi Sertifikası” verilmektedir.
AİLE HEKİMLİĞİNE UYUM BİRİNCİ AŞAMA SERTİFİKALI EĞİTİMİNDEN MUAFİYET
25.01.2013 tarihli ve 28539 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinin dördüncü bölümünde yer alan “Eğitim” başlıklı 21 inci maddesinin (1) inci fıkrasında belirtildiği üzere “…Üniversitelerde bir ay süre ile aile hekimliği stajı yapmış olarak mezun olan hekimler aile hekimliği birinci aşama uyum eğitiminden muaf tutulur. …” hükmü doğrultusunda; Tıp Fakültesi eğitiminde bir ay (1 Ay) süreli staj yaptığını belgeleyen hekimlere «muafiyet belgesi» il sağlık müdürlüklerinden gelen belgelere istinaden daire başkanlığımızca düzenlenmektedir.
FACEBOOK YORUMLAR