Kars'ta doğa temelli çözümler masada
Kars’ta Doğal Temelli Çözümler yoluyla tarım ve gıda sisteminin sürdürülebilirliğini ve dayanıklılığını geliştirme projesi çerçevesinde tanıtım programı düzenlendi.
13 Ağustos 2024 - 14:30
Vilayetler Evi Beylerbeyi Sarayı otelinde düzenlenen "Doğa Temelli Çözümler Yoluyla Tarım ve Gıda Sisteminin Sürdürülebilirliğini ve Dayanıklılığını Geliştirme Projesi" toplantısına Kars Valisi Ziya Polat, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Enver Aydın, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Küresel Çevre Fonu Portfolyo Koordinatörü Erdoğan Özevren, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü yetkilileri ile çok sayıda davetliler katıldı.
"Doğa Temelli Çözümler (NBS) Yoluyla Tarım ve Gıda Sisteminin Sürdürülebilirliğini ve Dayanıklılığını Geliştirme Projesi" çerçevesinde, Kars’ın da aralarında olduğu 6 pilot il seçildi. Ülke ve Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse edilecek proje, sürdürülebilir tarım uygulamaları, toprak ve su kaynaklarının verimli kullanımı, biyoçeşitlilik kaybının azaltılması ve iklim değişikliğine karşı dayanıklılık gibi hedeflerle uygulanacak.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Enver Aydın, “Doğal Temelli Çözümler Yoluyla Tarım ve Gıda Sisteminin Sürdürülebilirliğini ve Dayanıklılığını Geliştirme Projesi hazırlık sürecinde buradaki istişare toplantısı için bulunuyoruz. İlimiz tam da bu projeye uygun, süreç içerisinde ilimizin nüfusunun yaklaşık yüzde 90’ı tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor ve bu faaliyetleri yürütürken de tam da bu proje adına uygun şekilde doğal temelli çözümlerle üretiyor. Geleneksel yöntemlerle hem tarımsal faaliyetleri ve ekilişlerini yapıyorlar hem de hayvancılık faaliyetlerini de yetiştiricilik faaliyetlerini de tamamen meraya dayalı gerçekleştiriyorlar. İlimiz 1 milyon hektarın üzerinde toplam alanının yüzde 6-7’si ormanlık alanı çıkardığımızda diğer kalan kısmının yarısı mera, diğer yarısı da tarımsal alanlardan oluşuyor. Bu alanların önemi, bir kısmı ekilen arpa, yulaf, buğday gibi ürünlerde ekiliş yapılıyor. Bunun önemli bir kısmı da hayvan yemi olarak üretiliyor.” dedi.
Kurumlarının faaliyetleri hakkında bilgi veren Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Küresel Çevre Fonu Portfolyo Koordinatörü Erdoğan Özevren, “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) olarak bütün dünya çapında çok sayıda projeler uyguluyoruz. FAO’nun Türkiye ofisi olarak da uygulamış olduğumuz projelerle başta ülkemiz olmak üzere bütün dünyaya yenilikçi yaklaşımlar getirme gayreti içerisindeyiz. Şu ana kadar da bu konuda çok önemli yolları aldık. Şu anda yeni hazırlanmakta olan sadece 11 tane projemiz var. Küresel anlamda ikinci ülke ofisiyiz. Bu da Türkiye'deki başta bizim FAO çalışanlarının başarısı değil, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıkların çok iyi bir koordinasyon ve işbirliği içerisinde çalışmasının sonucudur. Bu işbirliği sayesinde şu anda küresel anlamda dediğim gibi Çin'den sonra ikinci sıraya yerleşmiş bulunmaktayız.” diye konuştu.
Proje kapsamında 32 ülke seçildiğini ve Türkiye’de ise 6 ilden birinin Kars olduğunu kaydeden Özveren, “Şu anda hazırlamış olduğumuz bu proje G8 dediğimiz dönemde 32 ülkenin yer aldığı gıda entegre programı içerisinde hazırlanmış olan bir proje. Bizim bu projede sadece Türkiye yok. 32 tane ülke var. Türkiye'nin bu projedeki rolü nedir? Bu projede biz toplam 6-7 tane ürün var. Fakat Türkiye'ye uygun olan 2 tane temel ürün vardır. Biri buğday, diğeri ise hayvancılık ve mera konusuydu. Türkiye bu iki ürün konusunda projede yer aldı ve bize içilen rol, daha cuma günü bizim Roma Ofisi'ndeki arkadaşlarla yapmış olduğum toplantıda tekrar deklare edildi. Buğday konusunda özellikle Türkiye'nin lider ülke olma misyonuydu. Çünkü sadece biz Türkiye'de uygulamayacağız aynı zamanda yapmış olduğumuz çalışmalarla 32 ülkedeki uzmanlara eğitimler vereceğiz. Bir de böyle bir rolümüz var ve bakanlıkla yapmış olduğunuz görüşmeler sonucunda bakanlığımızın önerileri doğrultusunda projede yer almak üzere 6 tane il seçildi. Bunlar Tekirdağ, Niğde, Nevşehir, Kahramanmaraş, Bingöl ve Kars illeri. Bunların hepsinin kendine özgün özellikleri var. Tekirdağ'da hayvancılık ve buğday yetiştiriciliği, Niğde ve Nevşehir buğday konusunda, Bingöl ve Kahramanmaraş ise hayvan, hayvancılık ve buğday konusunda. Kars, buraya geldikten sonra şunu fark ettim, bu proje birebir tam uyum ve gösteren bir proje. Çünkü müdürümüz de söyledi; Kars'ta bir tane tarım ilaçları satan işletme varmış. Bu da en basit tabiriyle ne kadar az oranında ilaç kullanıldığını, toprağının ne kadar temiz olduğunu, doğal temelli çözümler projesinin burada ne kadar güzel bir şekilde uygulayıp, başarılı sonuçlar alabildiğimizi çok önemli bir göstergesi oldu.” ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından proje hakkında uzmanlar tarafından katılımcılara sunumlarla brifing verildi. Tanıtım toplantısının ardından katılımcılar saha çalışmaları yaparak üreticilerle bir araya gelecek.
FACEBOOK YORUMLAR