Kars'ın coğrafi işaretli balı sınırları aşıyor
Kars’ın ünü ülke sınırlarını aşan coğrafi işaretli çiçek balı kanser hastalarına umut oluyor.
02 Ocak 2025 - 19:16
Kars’ın ünü ülke sınırlarını aşan coğrafi işaretli çiçek balı kanser hastalarına umut oluyor.
Kars İli Arı Yetiştiriciler Birliği 1392 üyesiyle Kars çiçek balını dünya pazarına hazırlıyor. 2013 yılında başvurusu yapılarak 2018 yılında coğrafi işaret belgesini alan Kars çiçek balı günlük altı ton dolum kapasitesine sahip Kafkas Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Arı Yetiştiriciler Birliği işletmesinde paketlenerek tezgahlardaki yerini alıyor.
Kars İli Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Erol Adım, birliğe üye olan 1392 üye ile birlikte üye olmayan birçok arıcının bal dolumunu ve paketlemesini yaptıklarını söyledi. Başkan Adım, coğrafi işaretli Kars balının artık bir marka haline geldiğini belirterek, "Çiçek balımız Türkiye’deki ender ballardan bir tanesi. Endemik bitki çeşitliliğimiz ile diğer ballara oranla daha farklı bir aromaya sahip ve böylelikle daha fazla tercih ediliyor" dedi.
Arı Yetiştiriciler Birliği İşletme Müdürü Volkan Baydarlı ise, günlük 6 ton bal dolum kapasitesine sahip olan işletmede üç tank ve yarı otomatik makine marifetiyle coğrafi işaretli balın paketleme çalışmasını yürüttüklerini söyledi. Tenekelerle kendilerine ulaştırılan balları tanklara doldurduktan sonra 41 derecelik bir ısıyla ilk gün ki gibi bir kıvama gelmesini sağladıklarını belirten Baydarlı, "Burada üyelerimize ve vatandaşlarımıza el değmeden hijyenik şartlar altında ballarımızı hazırlayarak tüketime hazır hale getiriyoruz" dedi.
Kars Ziraat Odası eski Başkanı ve arıcılar birliği üyesi Adem Ertaş da, Kars çiçek balının coğrafi işareti alma süreci hakkında bilgi paylaştı. Ertaş yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi, “Ben arıcılar birliği yönetim kurulu üyesi olduğum dönemde 2013 yılında Kars balının coğrafi işaret alabilmesi için ilk adımı atarak başvurumuzu yaptık. Tabi sancılı bir dönemden geçtik çünkü 7 ilçemizde üreticilik yapan arıcılarımızdan numune toplamak analize göndermek ve olumlu bir sonuç almak biraz uzun sürdü. Kafkas Üniversitesi ile Serhat Kalkınma Ajansı’nın bizlere sunmuş olduğu destekleri unutmamız mümkün değil. Paydaş kurumlarımızın da desteği ile 2018 yılında Kars çiçek balının coğrafi işaretini aldık. Şimdi bu tesiste ballarımızı Kars Coğrafi İşaretli Çiçek Balı etiketiyle paketleyerek satışa hazır hale getiriyoruz. Kars çiçek balını diğer ballardan ayıran en büyük özellik Afrika kökenli bir ağaçla aynı etkilere sahip bir çiçek türünün Kars balının içerisinde bulunması. Bu çiçeğin özelliği ise kanserle savaşıyor olması.
Ben buradan biyologlara sesleniyorum, gelsin Kars’ta bir çalışma yapsınlar ve Kars balının içerisinde bulunan ve kanserle savaşan bu çiçeğin türünü bulsunlar. Bu sayede coğrafi işaretli Kars çiçek balı bırakın Türkiye’yi dünya pazarında aranan bir ürün haline dönüşecektir.”
FACEBOOK YORUMLAR