Kars, Göç Vermeye Devam Ediyor
TÜİK verilerine göre; Kars'a 2023 yılında toplam 15 bin 376 kişi gelirken, 16 bin 382 kişi göç etti.
15 Ağustos 2024 - 18:20
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılı iç nüfus istatistiklerine göre, Kars'ta göç sorunu yıllardır devam eden bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. TÜİK verilerine göre; Kars'a 2023 yılında toplam 15 bin 376 kişi gelirken, 16 bin 382 kişi göç etti. Bu veriler, Kars'ın iç göçü nedeniyle nüfus kaybının devam ettiğini gözler önünde seriyor.
Kars'ın 2023 yılında toplam nüfusu 278 bin 335 olarak kayıtlara geçti. Ancak göç istatistiklerine göre kente gelen ve kentten gelen kişi sayısı arasındaki fark her geçen yıl artıyor. Kars, net olarak 2023 yılında bin 6 kişilik bir göç verdi. Kente gelenler ile kentten gidenler arasındaki bu fark, şehrin büyümesi ve gelişme potansiyelinin geriye gittiğinin de göstergesi durumunda olarak nitelendirildi.
Kars'ta göçün en büyük nedenleri arasında işsizlik, sağlık, eğitim ve sosyal olanakların eksikliği olduğu ileri sürülüyor. Şehirde yeterince istihdam alanının bulunmaması, özellikle gençlerin büyük şehirlere göç etmesine neden oluyor. Eğitim alanında da yeterli imkanların sağlanamaması, üniversite öğrencilerinin ve mezun olan gençlerin Kars'ta kalmadıkları gözleniyor. Ayrıca sağlık ve sosyal yaşamın yetersiz olması da göç eden kişiler tarafından önemli bir neden olduğu vurgulanıyor.
Kars, yapısı gereği tarım ve hayvancılıkla öne çıkan bir kent olmasına rağmen bu sektörlerde yeterli destek ve yatırımın da az olduğu gözleniyor. Küçük ve orta ölçekli yatırımcı sayısının da azlığı, yeni iş imkanlarının sınırlı olması, şehrin ekonomik yapısının da artmamasına neden oluyor. Tarım ve hayvancılık sektörlerinin dışında sanayi ve ticaret gibi diğer ekonomik kaynakların da yeterince gelişmemesi göç verme noktasında büyük etken olarak karşımıza çıkıyor. Kars'tan göç edenlerin büyük bir kısmı, büyük şehirlerde daha fazla iş imkanı bulma umuduyla şehri terk ediyor.
Kars'ta yaşanan göç sorununu çözmek için öncelikle yerel ekonomi güçlendirilerek, gençlere yönelik iş imkanlarının yaratılması gerektiği gözleniyor. Tarım ve hayvancılık sektörlerine yapılacak yatırımlar, vatandaşların kentte daha verimli bir şekilde çalışma olanaklarının sağlayabileceği belirtiliyor. Turizmde de önemli bir potansiyele sahip olan Kars; Ani Ören Yeri, Çıldır Gölü ve Sarıkamış Kayak Merkezi gibi turistik değerlerin daha fazla tanıtılması ve turizmin teşvik edilmesi, şehrin ekonomik canlılığını arttıracak. Ayrıca, göç eden Karslıların geri dönmesi için teşvikler, şehre yapılan yatırımlar artırılabilir ve Kars'ın cazibe merkezi haline gelmesi için farklı sektörlerde çeşitli projeler hayata geçirilebilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
FACEBOOK YORUMLAR