Kars Aile Destek Merkezi'nde kadınlar hem öğreniyor hem de sosyalleşiyor
Kars Aile Destek Merkezi’nde (ADEM) uygulamalı kurs ve eğitim alan kadınlar, ürettikleriyle hem öğreniyor, hem de sosyalleşiyor. Eğitimini başarıyla tamamlayan kadınlar ise sertifika almaya hak kazanırken aile bütçelerine de katkı sağlıyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğüne bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları bünyesinde faaliyet yürüten Aile Destek Merkezi (ADEM), kadınların meslek öğrenebilmelerine olanak sağlıyor. Kars’ta Faikbey Caddesi üzerinde bulunan ADEM’de bir araya gelen 60 kursiyer el sanatları, halı dokuma ve aşçı yardımcılığı gibi kurslarda hünerlerini sergiliyor.
Kars’ta 20 – 60 yaş arası gelir düzeyi düşük kadınlar başta olmak üzere tüm kadınların kurslara devam ettiğini kaydeden Aile Destek Merkezi Koordinatörü Demet Keser, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kadınlarımıza mesleki yeterlilik kazandırmak, kadınların farklı alanlarda beceri edinmelerini sağlamak ve edindikleri bu becerileri sergileyecek faaliyet imkanları sunmak amacıyla Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği içerisinde çeşitli kurslar veriyoruz. Bu kurslarda kullanılacak bütün malzemeler Aile Destek Projesi kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına sağlanan fon desteğiyle temin edilmekte kursiyerlerimizden herhangi bir malzeme talep edilmemektedir. Şuan halı dokuma, aşçı yardımcılığı ve el sanatları kurslarımız aktif ve 3 ay süren kurslarımızda 60 kursiyerimiz bulunuyor. Yaklaşık 15 gün içerisinde de okuma-yazma kursu açacağız. Kurslarımızda Kars’a özgü ürünler ve lezzetlerin hazırlanmasını ve pazara sunulmasını hedefliyoruz. Kurslarımız tamamlandığında sergi açmayı planlıyoruz ve kursların bitiminde sertifika verdiğimiz kursiyerlerimiz hazırladıkları ürünleri burada satışa sunarak maddi destek de elde etmiş olacaklar. Ayrıca 3294 sayılı kanun kapsamındaki kursiyerler için teşvik kapsamında 3 aylık eğitim döneminin sonunda 1800 TL maddi destekte de bulunulacaktır.” dedi.
Usta Öğretici Nuran Coşkunaras, “Kültür mirasımız olan halının ölmesini istemedim, bu sanatı tekrar yaşatmak istiyorum ve yıllardır hep bu konuda mücadele ediyorum. Sosyal Yardımlaşmanın ADEM Merkezi açıldı, burada da kadınlara halı dokumasını öğreterek hem yaşatıyoruz hem de sanat öğretiyoruz hem de yeniden yaşamasını hedefleyerek kendi yöresel desenlerimizi kullanıyoruz. Kurslarımız 2 ay önce başladı, çok talep var. Kars ve Kafkas halılarımız tamamlanınca biz de pazara ineceğiz.” dedi.
El Sanatları Usta Öğreticisi Neslihan Göktaş ise, Kars’ın geleneksel motiflerini güncel ürünler kullanarak gelecek nesillere aktarılması için çalıştıklarını söyledi.
Kursiyerlerin Aile Destek Merkezi’nde meslek edindirme eğitimlerinin yanında koruyucu ve önleyici eğitimlerin de aldığını söyleyen Aile Destek Merkezinin Eğiticisi Ezgi Kılıç ise, “Kurumumuzda meslek edindirme eğitimlerinin yanı sıra koruyucu ve önleyici eğitimler vermekteyiz. Eğitim dönemimiz 3 ay sürmektedir. Bu koruyucu ve önleyici eğitimleri hafta içi her gün verilmek üzere programlıyor ve programladığımız tarihlerde kursiyerlerimizle gerçekleştiriyoruz. Ayrıca ilimizde çeşitli kurumlarla işbirliği içerisinde çalışıp her hafta eğitimlerimize onları da davet ediyoruz. Amacımız; aile bütünlüğünü korumak, aile fertlerinin yaşamsal ve sorunsal çözüm becerilerini arttırmaktır. Kadın kursiyerlerimize milli ve manevi değerlerini koruması, toplum değerlerini muhafaza etmesi amacıyla eğitim vermekteyiz.” ifadesini kullandı.
Halı dokumayı açılan yeni kursla öğrendiğini kaydeden kursiyerlerden Nurhayat Yıldırım ise, “Ben yeni öğrendim. Yaklaşık 2 aydır kursa geliyorum. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımızın evde olan kadınlara yönelik açtığı bu kurslara ben de katılmak istedim iyikide katıldım. Evde boş oturuyorduk, burada hem sıkıntımız gidiyor hem kafamız dağılıyor hem sosyalleşiyoruz hem de her gün eğitimler alarak kişisel olarak kendimizi geliştiriyoruz, buraya gelince rahatlıyoruz. Öğlene kadar buradayız sonra evimize gidiyoruz, çok şükür meslek edindim, bundan sonra da devam ettirmeyi düşünüyorum. Bu kursu ben terapi olarak düşünüyorum, burada hem meslek ediniyorum hem de ev bütçeme katkı sağlıyorum.” diye konuştu.
FACEBOOK YORUMLAR