"Anadolu Zaferi Yahut Panik" Kars'ta ilk kez sahnelenecek
Kars Kafkas Üniversitesinde (KAÜ) “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kars’ı ziyaretinin 100. Yılı ve Anadolu Zaferi” konulu sempozyum düzenlendi. Sempozyumda “Anadolu Zaferi Yahut Panik” adlı piyes de ilk defa Kars’ta görücüye çıkacak.
Kafkas Üniversitesi Ahmet Arslan Kültür ve Kongre Salonunda gerçekleştirilen sempozyum, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mitat Durmuş, 100 yıl sonra eserin Atatürk Üniversitesi Kütüphanesinde bulunduğunu söyleyerek, “Bugünkü etkinliğimize konu olan eser, 24 Ağustos 1923’te Kars’ta görev yapan İzmirli Mustafa adlı genç bir subay tarafından Kars’ta yazılmış, Sarıkamış’ta basılmış, 6 Ekim 1924’te de Gazi Mustafa Kemal’in Kars ziyareti sırasında Latife Hanım’a imzalanarak armağan edilmiş ve sahneye taşınmış bir eserdir. Dönemin süreli yayınlarında adı anılan ancak kütüphanelerde izine rastlanmayan bu eser, tam 100 yıl sonra Atatürk Üniversitesi Kütüphanesinde bulunmuştur. Gazi Mustafa Kemal’in Kars’a gelişinin 100. Yılına armağan olarak okurlarla buluşturulan bu eser, 100 yıl sonra yeniden bugün kısa bir kesitle sahneye konulacaktır.” dedi.
Atatürk Kültür Merkezi hakkında bilgi veren Başkan Yardımcısı Dr. Ömer Gök ise, “Türk Masal Külliyatı Projesi kapsamında 81 ilimizde 6 bin 213 masal sistemimize yüklenmiş, bu masallardan 2 bin 315 tanesi denetimlerden geçerek araştırmacıların hizmetine sunulmuştur. Bugün burada Atatürk’ün Kars’ı ziyareti nedeniyle yazılan ve başkanlığımız tarafından yayımlanan “Anadolu Zaferi Yahut Panik” adlı piyes de ilk defa burada görücüye çıkacak.” ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından Kafkas halk oyunları ekibi “Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa” adlı folklor gösterilerini sundu.
Ardahan Üniversitesi kurucu rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın başkanlığında gerçekleştirilen panelin Gazi oturumunda, Prof. Dr. Nebahat Aslan "Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın Kars Ziyareti 4-6 Ekim 1924", Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kafkasya Politikası”, Prof. Dr. Ramazan Korkmaz "Sanatın Ontolojik İşlevi" konulu sunumlarını gerçekleştirdi.
Ardından da Prof. Dr. Mitat Durmuş ve Doç. Dr. Dinçer Atay tarafından Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya Kars Ziyareti sırasında takdim edilen “Anadolu Zaferi Yahut Panik” konulu piyes ele alındı.
Prof. Dr.Hülya Argunşah’ın başkanlığında gerçekleştirilecek olan sempozyumun öğlenden sonraki ‘Mustafa Kemal’ oturumunda ise Prof. Dr. H. Abdullah Şengül "Atatürk Dönemi Türk Tiyatrosu”, Prof. Dr. Rahim Tarım “150’lilerin Affına Neden Olan Piyes: Deli”, Prof. Dr. Hülya Argunşah, "Kurgusal Bir Kimlik Olarak Latife Hanım", Dr. Öğrt. Üyesi Yunus Emre Gümüş "Anadolu Zaferi Yahut Panik Oyununun Dramatik Analizi” konulu sunumlarını gerçekleştirecek.
Sempozyumun 3. oturumu olan “Atatürk Oturumu” ise Prof. Dr. Nazire Erbay başkanlığında gerçekleştirilecek. Bu oturumda Prof. Dr. Ahmet Günşen "Başöğretmen Olarak Atatürk'ün Türkçe Duyarlığı”, Prof. Dr. Mustafa Argunşah "Cumhuriyetin Kuruluş Yıllarında Dil ve Alfabe Tartışmaları”, Prof. Dr. Erdoğan Erbay "Süleyman Nazif'in Şiirlerinde Vatan Kavramı” konularında sunumlarını yapacak.
Sempozyumun son bölümü olan değerlendirme oturumunda ise Oturum Başkanı Prof. Dr. Rahim Tarım başkanlığında Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Prof. Dr. Hülya Argunşah ve Prof. Dr. Ahmet Günşen, sempozyumu değerlendirecek.
Sempozyum müzik dinletisi ve tiyatro gösterisi ile son bulacak.
Sempozyumun düzenlendiği salon girişinde Araştırmacı Yazar Vedat Akçayöz’e ait Ani’nin yer altı zenginlikleri ve Atatürk'ün Kars'a gelişi ile ilgili fotoğrafları sergileniyor.
FACEBOOK YORUMLAR